Architectuur nader verklaard

Fase 3b van de nieuwbouwwijk Buitenplaats is een vervolg op de al gebouwde fases. De architectonische kenmerken zijn grotendeels geënt op streekeigen, dorpse kwaliteiten. Ontwerper Ton van ’t Hoff van BBHD architecten & ingenieurs uit Alkmaar licht toe.

Hofwoningen

“Rond de open, groene ruimte grenzen de hofwoningen. In beeldkwaliteit sluiten deze aan op de woningen uit fase 1 en 2. Er zijn twee soorten hofwoningen: vrijstaande type Berkenrode en 2-onder-1-kapwoningen type Goudestein en Groenveld. De roodbruine steen en witte kozijnen met groene draaiende delen maken de uitstraling meer formeel. In de topgevels krijgt het metselwerk witte accentvlakken, die een mooi contrast opleveren. De gevels worden verrijkt met specifieke baksteendetails, zoals rollagen en kaders in een accentkleur. Ruime dakoverstekken onderstrepen het formele beeld. De vrijstaande woningen hebben aan de voorzijde bovendien houten sierspanten als extra sierelement. De woningen worden belegd met fraaie, oranjebruine dakpannen.”

Dorpse woningen

“In fase 3b wordt een straatje gecreëerd met een herkenbare, dorpse uitstraling. Hieraan liggen rijwoningen type Bijenlust, levensloopbestendige woningen type Kersenhof, 2-onder-1-kapwoningen, type Tulpenburg en Starrenburg en vrijstaande woningen type Nijenburg en Eikenrode. De verschillende woningtypes zijn op een informele manier verspreid. De blokjes met rijwoningen worden architectonisch in drie blokken opgedeeld. Hierdoor sluiten ze qua schaal goed aan bij de 2-onder-1-kapwoningen en de vrijstaande woningen.

Karakteristiek voor de gevels zijn de dorpse baksteendetails, zoals de tuitgevels als beëindiging van de topgevels, muizentanden onder de goot, staande rollagen boven de gevelopeningen en gemetselde kaders rondom de voordeuren. Op bepaalde plekken in de straat krijgen de woningen extra accenten in de vorm van luiken naast ramen en luifels boven voordeuren. De gevels worden opgetrokken uit rood en roodbruin metselwerk. Enkele woningen wit gekeimd en vormen een accent in de straat. Lichte kozijnen, ramen met roedes en deuren in donkerblauw en -grijs versterken het dorpse karakter.”

Contrast met functie

Voor het schilderen van de witte gevels wordt keim gebruikt. Dit is een mineraalverf; duurzaam en zeer slijtvast. Het contrast met de donkere dakpannen geven de betreffende woningen een eigenwijze uitstraling. Tegelijkertijd versterken deze lichte elementen de schoonheid van de donkere woningen.