Architectuur nader verklaard

Fase 3c van de nieuwbouwwijk Buitenplaats is een vervolg op de al gebouwde fases. De architectonische kenmerken zijn grotendeels geënt op streekeigen, dorpse kwaliteiten. Ontwerper Ton van ’t Hoff van BBHD architecten & ingenieurs uit Alkmaar licht toe.

Hofwoningen

“Rond de open, groene ruimte grenzen de hofwoningen. In deze fase bestaan de Hofwoningen uit een blokje van 7 rijwoningen. Zij hebben in uitstraling verwantschap met de hofwoningen in de allereerste fase van deze nieuwbouwwijk. Het blokje is in massa opgedeeld door dwarskappen op de hoeken en in het midden van het blokje. De hoekwoning grenzend aan het water krijgt een mooie erker aan het water als accent. De roodbruine steen en witte kozijnen met groene draaiende delen maken de uitstraling meer formeel. In de topgevels krijgt het metselwerk witte accentvlakken, die een mooi contrast opleveren. De gevels worden verrijkt met specifieke baksteendetails, zoals kaders in een accentkleur. Ruime dakoverstekken onderstrepen het formele beeld.

Dorpse woningen

“In fase 3c wordt het dorpse straatje voltooid. Aan deze straat staan ook in deze fase woningen met een herkenbare, dorpse uitstraling. Hieraan liggen rijwoningen type Bijenlust, levensloopbestendige woningen type Kersenhof, 2-onder-1-kapwoningen, type Tulpenburg en Starrenburg en vrijstaande woningen type Nijenburg en Eikenrode. De verschillende woningtypes zijn op een informele manier verspreid. De blokjes met rijwoningen worden architectonisch opgedeeld. Hierdoor sluiten ze qua schaal goed aan bij de 2-onder-1-kapwoningen en de vrijstaande woningen.

Karakteristiek voor de gevels zijn de dorpse baksteendetails, zoals de tuitgevels als beëindiging van de topgevels, muizentanden onder de goot, staande rollagen boven de gevelopeningen en gemetselde kaders rondom de voordeuren. Op bepaalde plekken in de straat krijgen de woningen extra accenten in de vorm van luiken naast ramen en luifels boven voordeuren. De gevels worden opgetrokken uit rood en roodbruin metselwerk. Enkele woningen worden wit gekeimd en vormen een accent in de straat. Lichte kozijnen, ramen met roedes en deuren in donkerblauw en -grijs versterken het dorpse karakter.”

De rand

Langs de rand van de wijk is gekozen voor een mix van architectuurstijlen; naast een aantal woningen die kenmerken hebben van hofwoningen, zien we ook een vrijstaande dorpse woning terug. Het accent langs de rand wordt gevormd door een vrijstaande woningen met een rode baksteen gevel met veel ornamenten en versieringen. Op deze manier wordt de levendige rand van de wijk in deze fase doorgezet.

Contrast met functie

Voor het schilderen van de witte gevels wordt keim gebruikt. Dit is een mineraalverf; duurzaam en zeer slijtvast. Het contrast met de donkere dakpannen geven de betreffende woningen een eigenwijze uitstraling. Tegelijkertijd versterken deze lichte elementen de schoonheid van de donkere woningen.